Bon en Bourbonnais

vrijdag, augustus 10, 2007


Al enige tijd hebben jullie het moeten doen met wat foto's betreffende het feit dat wij EINDELIJK weer een THUIS hebben! In LDF, oftewel Frankrijk, met name Saulcet.
Een klein plaatsje net buiten het stadje St. Pourcain s/Sioule, dat gelegen is aan de rivier de Sioule, zoals de naam al zegt. Saulcet ligt in een klein wijngebied in dit departement, de Allier. Het heeft wel 7 caves en is daarmee het grootste wijn producerende dorp in deze streek. Overal rondom ons huis zijn dan ook wijnvelden te vinden. Ons huis zelf, een voormalig "maison vigneronne" (wijnmakershuis), is gebouwd op "caves" (kelders).


Aan de voorzijde bevinden zich 2 caves, waarvan 1 momenteel dient als ruimte voor de CV en warmwatervoorziening. Bij "caves" hoef je je niet voor te stellen dat het een lage ruimte is waar je je hoofd moet buigen. Niet in ons huis waar de caves aan de voorzijde 4 meter hoog zijn! Aan de achterzijde bevinden zich nog 2 caves, enwel "voute'", dat zoveel betekend als gebogen(plafonds). Het is 1 wijnkelder en 1 champagnekelder.


Aan de voorzijde van het huis bevinden de kelders zich dus OP de begane grond. De verdieping erboven is de eerste woonverdieping en in feite dus 1e etage. Deze meet zo'n 200m2. Aan de achterzijde, uitkijkend over eigen park/bos en aanpalend land, een fantastische serre van 30m2.(De bomen om het huis zijn ware reuzen en minstens 100 jaar oud!) Ook de verdieping erboven is een complete woonverdieping van 200m2.Daarboven een zolderverdieping van iets kleiner formaat, waar zich vroeger de dienstmeisjeskamers bevonden, de "chambre de bonne".

Aan het huis vast, aan de noord-west hoek, ligt een toren met een opp. van 40m2 per etage( 2 etages plus zolder).Op de 1e etage 3 keukens, voor koken, bediening en (af)was. Op de 2e etage 2 dienstvertrekken en daarboven een zolder met waterreservoir.


Los van het huis staat een bijgebouw in L-vorm, bevattende een huisje met "four `a pain"(broodoven)met 3 vertrekken, een atelier/werkplaats, een rijtuigenstalling en een stal. Het geheel staat aan deze kant van de weg op een kleine 1 1/2 HA. Aan de overkant van de weg bevindt zich de weide en een groente/ moestuin en boomgaard,stalletjes en waterput, tesamen een 1/2 HA groot.


Men zegt dat de toren en de caves voutes van rond 1850 zijn en het huis van begin 1900.Het geheel heeft beslist stijl en uitstraling. In het huis zijn prachtige mozaik tegelvloeren bewaard gebleven, in meerdere dessins. De houten vloeren zijn van kastanje en eikenhout. Vrijwel elke kamer heeft een open haard, uitbundig bewerkt of strak in marmer. De leefvertrekken zijn verbonden met een lange brede gang waarop alle dubbele deuren uitkomen. De slaapafdeling is ook gescheiden dmv dubbele deuren. De kamers zijn voorzien van lambrizeringen en de radiatoren zijn van gietijzer en bewerkt.

Het ouderwetse beslag op deuren en luiken, het hang-en sluitwerk van ramen en openslaande deuren,de bewerkte balken ter ondersteunig van het fors overstekende dak, de bewerkte dakapellen, de bewerkte elementen aan de buitenzijde van dit huis maken dit tot een rijk geheel. De familie die destijds dit huis heeft laten bouwen moet er wel warmpjes bijgezeten hebben!

Van deze mooie ruimtes mogen wij nu nog genieten en gaan wij een mooi, sfeervol, ruim vakantiehuis maken, zodat onze gasten ook kunnen genieten van dit fraais uit de vorige eeuw, maar met het comfort van deze tijd.


Wij zijn al een eindje op de goede weg, zijn begonnen met de renovatie. Ook buiten rondom het huis en verder op het terrein moeten de nodige werkzaamheden worden verricht om het weer tot een mooi geheel te maken, zoals het eens was bedoeld.

Tijdens haar verblijf hier heeft Esther Marije een serie prachtige foto's gemaakt, van het huis en de omgeving. Maar juist de kleine details heeft zij zo prachtig vastgelegd. Het is jammer dat dit blog geen slideshows mogelijk maakt, maar ik zal haar vragen een paar foto's op dit blog te plaatsen.Tot zover.....

Labels: ,