Bon en Bourbonnais

maandag, december 15, 2008Herfst 2008. In de herfstvakantie kregen we gezellig bezoek van Esther-marije, Gabor en Winston. Zij hadden onderweg veel oponthoud waardoor de reis behoorlijk lang duurde en ze in de nacht bij ons arriveerden. Nederland is 1 file!!
Na fijn wat uitgeslapen te hebben zijn ze weer redelijk fit. Gabor en Winston wilden ons graag komen helpen, dus werkbespreking. Omdat het weer best lekker was werd het buitenwerk. Er is in die week veel aangepakt; voornamelijk het land aan de overkant. Daar moest gemaaid, gehooid, hout snoeien,kappen,rapen,struiken verwijderen, alles verzamelen en verbranden. Dat is een zware klus, maar ik geloof dat het als prettig ervaren is.Winston heeft van Andre geleerd met de zitmaaier om te gaan en dat was natuurlijk heel leuk!Gabor heeft zich echt uitgeleefd op het zware werk!Esther heeft met mij de walnotenboom leeggehaald en appels geraapt, samen hebben wij gezellig een brocante bezocht.Toen we weer thuis kwamen troffen wij de mannen met ontbloot bovenlijf, zo warm in oktober! Ook het schuurtje aan de overkant is leeggehaald.Dat was een vies werkje in het donker. Er lagen ladingen lege wijnflessen, lege wijnkratten, pallets, lege voerzakken, muf hooi,oud hout en noem maar op wat voor troep. Later willen wij dit schuurtje benutten als garage.
Na 5 dagen was het voor hen weer tijd om naar NL. terug te rijden.Jammer, zeker voor Winston had nog wel even mogen duren,de groentetuin was nog niet helemaal klaar met maaien.Volgende keer weer Winston...??
In de laatste weken van oktober zijn we met Gina en Bernard naar de Montagne bourbonnaise geweest om daar naar kastanjes te zoeken. Zij hadden daar een mooi plekje gevonden en wilden daar rapen. Dat was een leuk werkje en is iets wat de fransen hier veel doen, ook paddestoelen(cepes) zoeken. Die laat je ahw. keuren bij de apotheek, die de niet eetbare eruit haalt.Het schoonmaken van de kastanjes is een intensief werkje, echt een gepeuter...maar daarna smaken ze heerlijk bij een vleesgerecht.
Al gauw was het ook voor Bernard en Gina tijd om naar NL. terug te gaan. We zien elkaar weer in het voorjaar in Frankrijk. We kijken er al naar uit!
In november gaat het weer echt veranderen, de regens arriveren, de temp. daalt tot een graad of 10 wat betekent dat de CV weer continue draait. Met een houtkacheltje alleen red je het dan niet..... In december nog verder naar omlaag en s'nachts nachtvorst. Langzaamaan verschijnen ook de witte vlakken op de bergen aan de horizon en weet je dat het echt winter is. Ook leuk! De wintervogels zie je nu weer vaker, veel winterkoninkjes en roodborstjes en de koolmeesjes doen zich te goed aan de pinda's en vetbollen. Nog een paar dagen en wij gaan gezellig naar de Ardennen om samen met de hele familie een weekje door te brengen. 20 man/vrouw/kind, van 1 jaar tot 88!!! FUN!!!

Labels: